De Europese Unie moet met sancties druk op Rusland blijven uitoefenen, totdat een akkoord over het bestand in Oekraïne volledig wordt nageleefd.

Dat benadrukte president Donald Tusk van de Europese Raadd donderdag.

De voorzitter van de club van Europese regeringsleiders zei dat kort voor het begin van een Europese top in Brussel. Daar staat het conflict met Rusland over de pro-Russische opstand in het oosten van Oekraïne op de agenda.

De Pool Tusk is voorstander van een harde opstelling richting Moskou. De EU besloot vorig jaar tot economische sancties tegen Rusland wegens de aanhoudende Russische steun aan de opstandelingen. Het besluit volgde kort na het drama met de Boeing 777 van Malaysia Airlines (vlucht MH17), die boven het conflictgebied werd neergehaald.

Oekraïense premier pleit voor harde opstelling EU

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek maande de Europese leiders op de top geen debat te voeren over een versoepeling van de sancties. Voor hem is een discussie over versoepeling taboe, zei hij in Brussel.

Rusland moet eerst volledig meewerken aan de uitvoering van het akkoord. Jatsenjoek waarschuwde ook voor ruzie tussen EU-lidstaten over versoepeling of verlenging van de strafmaatregelen. Dat zou een groot succes zijn voor de Russische president Vladimir Poetin, zo stelde hij.

Rusland heeft eigen zwarte lijst

Rusland bekijkt op zijn beurt tegenmaatregelen. De zwarte lijst van het Kremlin, met mensen die Rusland niet meer in mogen, wordt mogelijk uitgebreid met meer dan tweehonderd mensen. Het gaat daarbij om politici, functionarissen en publieke figuren uit onder meer de EU en de VS. Daarover berichtte de Russische krant Izvestia donderdag.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet in detail treden over de uitbreiding, maar liet wel weten dat het kan worden ingezet als tegenmaatregel als de EU en VS besluiten nieuwe sancties tegen Rusland in te stellen.

De regering en het kantoor van de president zijn volgens bronnen in conclaaf gegaan nadat de EU en VS opnieuw sancties hadden ingesteld tegen Rusland vanwege diens betrokkenheid bij de Oekraïnecrisis. Het ministerie zou Russische ambassades in de EU, VS en Canada hebben gevraagd lijstjes te maken met 'Russofoben' met tegoeden in Rusland.

Op de lijst staan meer dan zestig Amerikanen, onder wie de meerderheidsleider in het Congres Harry Reid, voorzitter John Beyner van de Huis van Afgevaardigden en senator John McCain. Ook adviseurs van de Amerikaanse president en de Canadese premier worden niet ontzien.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl